úterý 31. března 2015

Noc s Andersenem 27. 3. 2015

Tento rok jsme se poprvé zapojili do Noci s Andersenem. Program jsme naplánovaly dohromady se svinovskou knihovnou. Dohromady se sešlo 33 dětí, 2 knihovnice, 2 učitelky a 1 fotograf.
 

V 17 hodin se sešly děti v knihovně nebo ve škole, podle toho, kde se nahlásily, že budou spát. Ve škole jsme pro knihovnické kamarády připravili menší překvapení a pak už spěchali do knihovny, kde večer pokračoval ve svižném tempu, neboť nás 2 studenti a tanečníci seznámili se základy Street dance. Dozvěděli jsme se něco o historii těchto tanců, zhlédli jsme pro nás nemožné kreace a něco jednoduššího jsme se i naučili. Poté si děti vyrobily Identifikační průkaz ducha (I-PRD), do kterého si značily splněné úkoly a do pytlíku si dávaly části puzzle, které získávaly za plnění. Na závěr při jeho složení měly zjistit, kde je ukrytý poklad. Seznámili jsme se s knihou na Hradě Bradě a děti vytvářely vlastní komiksové příběhy. Pak nás také navštívil loutkoherec z ostravského divadla David Velčovský se svým představením Strašfuňákovy pohádky. Děti zhlédly pohádky o skřítkovi popletovi a některé vyfasovaly loutku a také se zapojily do improvizované pohádky O zelené Karkulce. Pak jsme se nasytili dobrotami, které děti, učitelky a knihovnice donesly, některé jsme dostali od sponzora z místní restaurace Na skok a poté jsme si vyrobili strašidelné baterky, oblékli se a vydali se na strašidelnou cestu do základní umělecké školy, kde na nás čekala tzv. strašpárty se strašbarem, plným „krvavých a nechutných“ dobrot .



I zde jsme plnili úkoly, vyrobili si strašidelný kostým, hráli jsme oblíbenou podlézací hru s tyčí, vyprávěli příběh podle kostky… Jakmile děti získaly všechny části puzzle, zjistily, že poklad je ukrytý někde u místního kostela či fary (některé tvrdily, že to bylo jasné od začátku). Oblékli jsme se, vylepšili jsme se mnohaokatými kostýmy a baterkami a vydali se do tajemné noci. U kostela jsme narazili na pana faráře, který šel náhodou kolem J a který začal poklad s námi hledat. Hledali jsme dlouho, ale vyplatilo se. Na děti čekaly odměny zabalené do strašidelných bonbónů. Pak se naše početná skupina rozdělila na 2 části. Polovina spala v knihovně a polovina v ZUŠ. Protože zuškovské děti nespěchaly na autobus, ukončily svou noční procházku na balkóně kostela s krásným povídáním pana faráře. Děti plny dojmů, dobrot a nachozených kilometrů po příchodu do školy zalezly do spacáků a nezvykle rychle usnuly (v rozmezí 0.15 až 2 hodiny). 


V knihovně a cesta do zušky

V zušce
Hledání pokladu

Spaní a hra s tyčkou


Žádné komentáře:

Okomentovat