středa 15. dubna 2020

Domácí škola_DA VINCIHO ÚSMĚV

Milí žáci, někteří se možná divíte, proč má ten pán na dortu jenom pět svíček. Správně by jich mělo být 568. 
Dnes, 15. 4. 2020, totiž přesně tolik let uplynulo od chvíle, kdy se v horské vesnici Anchiano u města Vinci  narodil venkovance Catharině syn Leonardo. A ačkoli byl nemanželským synem, měl veliké štěstí, že jeho otec, notář Pier, ho uznal z vlastního a zajistil mu vzdělání a tím i možnost stát se jedním z nejvýznamnějších osobností dějin vůbec.

Pět svíček tedy může symbolizovat pět století, které od doby, kdy Leo žil, uplynuly (zemřel v roce 1519), a také  pěti svíčkami, potažmo pěti úkoly, vzdáme tomuto renesančnímu malíři, sochaři, architektu, hudebníkovi, spisovateli, vynálezci a konstruktérovi hold a možná se pak i on, stejně jako jeho slavná Mona Lisa, na nás usměje.

 ÚKOL 1 (pro nejmenší): TAJEMNÝ ÚSMĚV MONY LISY

ÚKOL 2: Leonardo psal své zápisky zrcadlově, pravděpodobně proto, že to pro něj jako pro leváka bylo jednodušší(také si tím nerozmazával inkoust). Zvládnete přečíst následující text,týkající se obrazu Mona Lisa?

ÚKOL 3 (starší žáci): TAJENKA
Slovo je odvozeno od slova fumo, italsky kouř. Leonardo techniku popisoval jako „bez čar a ohraničení, na způsob kouře“. Přibližný český ekvivalent by mohl být „do ztracena“.
Jde tedy o techniku - postup práce, kdy výsledná malba působí dojmem, jako bychom se na ni dívali skrze tenký hedvábný šátek nebo lehkou vrstvu kouře - podstatou je neznatelná kresba. Modelace tváře či detailů je plynulá, barvy a stíny jemně přecházejí jeden v druhý.

ÚKOL 4 (pro větší žáky): ZJISTI, JAK SE ŘÍKÁ TÉTO KRESBĚ

Kresba Leonarda da Vinciho znázorňuje proporce lidského těla muže. Postava v několika různých postojích je vepsána do kruhu a čtverce. Je doprovázena textem, který komentuje myšlenky a teorie Marca Vitruvia, římského stavitele prvního století a autora Deseti knih o architektuře, jež tvořily základ teorie renesančního umění a architektury.
Pravděpodobně nejslavnější Leonardova kresba vyjadřuje přesvědčení, že na proporcích lidského těla je založena harmonická krása člověka i světa. Proto se využívá též jako symbol humanismu, rozumu, novověkého člověka apod.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org

ÚKOL 5: "relaxační" nabídka:))

Obrázek pro vytvoření šablony
Jaký účes či šaty by asi měla Mona Lisa v dnešní době?
 A jaké pozadí by jí Leonardo namaloval, kdyby žil v dnešní době?

Povídání o Leonardovi a také úkoly spojené s ním najdeš např. i na:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11658549911-leonardo-za-kulisami-dejin/21838775452/12177-kdo-byl-leonardo/
GALERIE:

úsměv a moderní Mona od Adélky N.
Anička C.

Žádné komentáře:

Okomentovat