úterý 5. května 2020

Domácí škola_Video inspirace_Frida Kahlo



Kdyby se jí v mládí nestala vážná nehoda a nemusela skoro rok zůstat doma a ležet v posteli, nestala by se možná slavnou malířkou.
Kdo to byl?


FRÍDA KAHLO

Mexická malířka
 jedna ze čtyř dcer, narozených maďarsko-židovskému otci a matce španělsko-mexicko-indiánského původu. Otec byl profesionální fotograf a naučil ji používat fotoaparát a pozorovat, což později využila v malířství.

K malování ji přivedla nešťastná náhoda, když jela ze školy v autobuse, který se srazil s tramvají a utrpěla velmi vážnou nehodu. Musela trávit celé dny v posteli skoro bez možnosti pohybu. Během rekonvalescence začala malovat. Ve svých obrazech si zahrávala se smrtí, které unikla jen o vlásek. Nehoda a bolestivé zotavování udělaly z Frídy opravdovou umělkyni.  
 Jejím manželem byl slavný mexický malíř Diego Rivera.
 Zanechala po sobě přes 200 obrazů, hlavně autoportrétů.



 













  

 VÁŠ ÚKOL:

Vytvořte svůj autoportrét
zkuste si do něj přidat něco osobního, něco co máte rádi, můžete se namalovat v oblíbených barvách, můžete si vedle sebe nakreslit oblíbené zvíře, namalovat se v krajině, kde by jste teď chtěli být, nebo zkusit nějak jinak vystihnout, jak se cítíte.
Místo kreslení a malování se můžete jen vyfotit, zkuste se nějak namaskovat, položte se na papír a kolem sebe si naaranžujte oblíbené hračky, věci atd....  Poproste někoho ať vás vyfotí.....







A JEŠTĚ AUTOPORTRÉTY JINÝCH SLAVNÝCH UMĚLCŮ:
 

Egon Shiele

Lucian Freud

Andy Varhol

Eduard Munch

Vincent van Gogh

Paul Gaugin

Keith Haring

Marcel Duchamp

Žádné komentáře:

Okomentovat