úterý 1. prosince 2020

Domácí škola (antika1) - ŘECKO

Milé děti,

dalším obdobím, kterého se dotkneme, bude starověké Řecko. Zatímco v našich končinách se pohybujeme stále ještě v pravěkých podmínkách, na Balkánském poloostrově se vyvíjela kultura,
z jejichž principů čerpá naše evropská civilizace dodnes.

Řecko nebylo jednotným státem (souvislost i s horopisnou polohou), ale bylo rozdrobeno na městské státečky (polis), nejdůležitější byly Athény a Sparta, další např. Mykény a Tíryns, Olympie, Korint, Delfy, Théby.

Teď už k naší knížce:

1. Slož si pruh papíru do leporela a odstřihni z něj část tak, aby leporelo tvořilo tvar domečku

Tady jsou pracovní listy:


2. Pracovní listy obsahují obrázky a texty, v rámečku je pak pak "úkol". Knížku si můžeš zase vyrobit podle sebe, nebo se inspiruj zde:




Další informace také viz:








nebo
https://slideplayer.cz/slide/11694763/


Další střípky k Řecku,

např. takto možná vypadala athénská Akropole kdysi

a takto dnes:



Trocha inspirace pro vázové malířství




A jak to bylo s těmi Olympijskými hrami?
První olympijské hry, o kterých se dochovaly zprávy, se v Olympii uskutečnily roku 776  př. n. l. 
Tento rok je považován za počátek her i řeckého kalendáře. . Konaly se k uctění boha Dia. Hry se konaly každé čtyři roky až do doby, než je zakázal 
Theodosius I. 
Olympijské hry měly velký význam, protože upevňovaly národní jednotu Řeků, kteří byli rozděleni na množství kmenů. Během konání olympijských her se dodržoval všeobecný posvátný mír.
Závodníci většinou soutěžili nazí, aby nedošlo k podvodu a aby ukázali krásu svých těl. Vítězové v jednotlivých disciplínách byli odměňováni olivovým věncem, měli právo dát si postavit své sochy, rodné obce jim prokazovaly čestné pocty.
Disciplíny: 
pentathlón (pětiboj:  skok, běh, hod diskem a oštěpem, zápas), box, pankration („všeboj“), běh v plné zbroji, koňské spřežení, též i závody múzické (recitace básní, trubači, hlasatelé atd.). Novodobé olympijské hry byly obnoveny v roce 1896 v Athénách Pierrem de Courbetinem.








Žádné komentáře:

Okomentovat