úterý 17. listopadu 2020

Domácí škola_Mezopotámie


Milé děti,
 na další stránce knížky se dostanete do Mezopotámie. Mezopotámie bývá považována za kolébku dějin (někde v těch místech se prý nacházela biblická rajská zahrada - Eden).
 Název této oblasti má svůj původ v řečtině: mesos – mezi a potamos – řeka, tedy země mezi dvěma řekami, tedy Meziříčí.
 Označení Mezopotámie bývá tedy používáno pro úrodné nížiny mezi řekami Eufrat a Tigris.
 Záplavy z těchto řek, přinášely každoročně naplaveniny hlíny a jílu, které se v Mezopotámii staly hlavní stavební surovinou, z které se vytvářely cihly, nádobí atd... a také hlíněné tabulky. První písemné doklady jsou napsány právě na nich a pocházejí z počátku 3. tisíciletí př. n. l., poslední pak z konce posledního století př. n. l. 
 
Pojdtě si teď vyzkoušet udělat několik úkolů, které máte v pracovních listech. Podívat se na stavby, které se v této oblasti nalezly a nebo se o nich pouze vypráví.
 
 
 

1.úkol

2.úkol
 
 
3.úkol
4. úkol

5. úkol
 A teď si ze všech obrázků a úkolů vytvořte novou stránku do vašeho leporela. Můžete využít i barevné papíry, které jste dostali. Co se vám nevleze nalepit, přicvakněte rozevíracím hřebíčkem ke stránce.












 Pracovní listy







VISUTÉ ZAHRADY SEMIRAMIDINY
Jeden ze 7 divů světa

Podle pověsti byly vybudovány pro královnu Amytis, která vyrostla v zelené Médii a stýskalo se jí po horách a rostlinách, a proto Nabukadnesar II. přikázal kolem roku 6000 př.n.l. postavit visuté zahrady, aby ji potěšil. O jejich existenci však neexistují nezvratné důkazy. Podle zmíněných popisů byly zahrady zavlažovány prameny vody, které stékaly dolů po hradbách a zavlažovaly tak všechny rostliny.

Podívejte se na video, jak to asi mohlo vypadat....


 
 
 
 
 Epos o Gilgamešovi 

Tento epos bývá často považován za nejstarší dochované epické  dílo světové literatury.
Podívej se na tento příběh o hledání věčného života.......


 
 
 
 
Videa o Mezopotámii 



 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat