středa 17. března 2021

Thaumatrop (animace)

THAUMATROP je optická hračka, díky které “oživne” jakýkoliv obrázek. 

Může mít jakýkoli tvar (nejčastěji kolečko, ale i čtverec atd.) - jde o to, že z každé strany je jiný obrázek, např. na jedné straně rybička, na druhé straně akvárium. Když thaumatrop roztočíte, zraková setrvačnost způsobí, že se obě části spojí v jeden obrázek, a tak vidíte rybičku v akváriu. 

To vše je možné díky tzv. “doznívání zrakového vjemu”, tj. vlastnosti lidského oka, díky níž jsme schopni vnímat jakýkoliv pohyb jako souvislý plynulý jev, nikoliv jako posloupnost oddělených statických obrazů, izolovaných fází pohybu.

Můžete to vyzkoušet - když se upřeně zadíváte na libovolný předmět a po nějakém čase od něj odvrátíte zrak, sítnice si jeho obraz zachová ještě po další desetinu sekundy. V tom okamžiku však již vidíte obraz následující, no, a takovéto překrývání předcházejícího obrazu s tím přítomným pak umožňuje vnímání plynulého pohybu.


Varianta s provázkem: provázek můžeme přímo vlepit mezi dvě kolečka nebo u slepených koleček udělat dírky a provázek přivázat z každé strany zvlášť. Obrázky se v tomto případě musí nalepit vzhůru nohama. Když se provázky rychle otáčí mezi prsty, zdá se, že se dva obrázky prolínají v jeden. 



Varianta na špejli: obrázky nalepíte na špejli, kterou roztočíte v dlaních (jako byste prosili).. 





Žádné komentáře:

Okomentovat