sobota 15. května 2021

Výlet do Bělé u Píště

I když předpověď nebyla pro páteční odpoledne nijak ideální, déšť nás zastihl jen během cesty. Pramen a z z něj vyvedené strouhy a brouzdaliště nám sloužily k pití, mytí i osvěžení. A jak se povedlo tvoření? Tady malá ochutnávka, více fotografií pak na Rajčeti (klikni na mě)








Křesťanský labyrint se nachází na levém břehu Píšťského potoka, u léčivého pramene Židlo, u obce Bělá v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Rovinný labyrint (jednoduché bludiště) byl postaven 15. listopadu 2008 jako místo k zastavení, rozjímání, meditaci a odpočinku podle vzoru francouzského labyrintu v Chartres z roku 1213. V minulosti bývaly podobné labyrinty umístěny ve středověkých katedrálách. Realizace cesty labyrintem nahrazovala středověkým věřícím cestu do Jeruzaléma, která byla válkami znemožněna a poskytovala možnost přemýšlení, rozjímání a modlení. Labyrint má délku cestiček 576 metrů, má kruhový půdorys s průměrem 26 m a je vybudován ze staletých cihel klingerek pocházejících z Rotschildových staveb. Tuto "neobyvklou" stavbu nechala obec Bělá postavit díky Nadaci OKD. Místo má relaxační charakter a je volně přístupné.

Pramen Židlo je studený léčivý pramen, který vytéká z lesa Pavlačka u Priesznitzových koupelí u obce Bělá v Opavské pahorkatině v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Podle vyprávění pamětníků se traduje, že pramen má léčivé schopnosti. Obec Bělá nechala v roce 2004 pramen a jeho okolí upravit. Pramen, který je zdrojem bazénků Priesznitzových koupelí a vytéká z trubky umístěné v kamenné zídce, je součástí místní zóny relaxace a odpočinku. Pramen vtéká do Píšťského potoka (povodí řeky Odry).
/Wikipedie)


1 komentář:

  1. I my se moc těšíme na nějaký ten pořádný výlet někam do města :) Chtěli bychom se také tedy někam podívat, ale zatím nám to moc ty testy a všechno okolo tak moc ani neumožňuje... Snad už se to ale brzy celé bude rozvolňovat a bude lépe :)

    OdpovědětVymazat