pátek 27. března 2020

Domácí škola_OMALOVÁNKY_příběhy obrazů 1

Gustav Klimt: Judita, 1905
olej - plátno 100x53,5 cm, Galerie výtvarného umění v Ostravě

Judita patří k nejdražším obrazům světa (její tržní hodnota bývá odhadována na 2 miliardy korun), veřejnost ji může obdivovat přes pancéřované sklo v ostravském Domě umění. Gustav Klimt Juditu namaloval okolo roku 1905, k fondu galerie výtvarného umění v Ostravě byla přidána roku 1950 jako konfiskát z německého majetku.



Gustav Klimt se při malování rozměrných alegorií i portrétů žen nechal inspirovat mytickými tématy ze starověkého Egypta, japonským a byzantským uměním. V případě obrazu Judity s hlavou Holoferna Klimt zabrousil do období 6. stol př. n. l., kdy Novobabylonská říše pod vládou Nabukadnezara II. neustále rozšiřovala své území.Klimt zobrazuje starozákonní Juditu jako femme fatale (osudovou ženu). Shlíží na diváka zpod přivřených víček, ústa má rozkošnicky pootevřená a pod pravou paží drží hlavu Holoferna. Hory, fíkovníky i vinné révy odkazují na asyrský reliéf na Sinacheribově chrámu. Judita, často zmiňovaná také jako Salome, byla zbožná žena, které se chytrou lstí podařilo porazit vojenského velitele asyřanů, kterému v nestřeženém okamžiku sťala hlavu. Detailně popsaný originální příběh pochází z Bible, ze Starého zákona, knihy Júdit. Originál obrazu, někdy nazývaného také Judith a hlava Holoferna, je obklopen masivním zlatým rámem, který vyrobil Klimtův bratr Ernst.
Pověst o Juditě intrikánce: Pověst o Juditě začíná, když se nejvyšší Nabukadnezarův velitel jménem Holofern snaží dobýt území biblické Palestiny (Izrael). Izraelci se chtěli Babylóňanům postavit, začali opevňovat svá města, ale vychytralý Holofern objevil potrubí, kterým vede do města voda a dal jej zpřetínat. Žízní trpící obyvatelé už se chtěli vzdát, ale ti nejtvrdohlavější rozhodli, že přečkají ještě 5 dní. Mladá, rázná Izraelka Judita se rozhodla vzít komplikovanou situaci do svých rukou. Slavnostně se oblékla, ozdobila se náramky, prsteny a náušnicemi, sbalila víno a jídlo a vydala se i se svými služebnými na cestu. Díky své dokonalé kráse se v táboře dostala až Holofernově stanu, přesvědčila jej, že si je jistá pádem svého města, nechce se stát jednou z obětí a rozhodla se proto přidat na jeho stranu. Holoferna Judita samozřejmě okouzlila, přidělil jí vlastní stan a také jí dovolil, aby mohla za nocí opouštět tábor a rozmlouvat se svým bohem.Čtvrtého večera Holofern pozval Juditu do svého stanu, aby s ním povečeřela. Během večera vypil mnoho vína, které jej velmi unavilo, Judita toho využila a mečem mu uťala hlavu. Vrátila se do města a Holofernovu hlavu zde přibila na městské zdi. Babylónští vojáci se zalekli a utekli.
A co tento obraz? Zkus o něm něco zjistit sám (sama) :)

Žádné komentáře:

Okomentovat