úterý 20. října 2020

Domácí škola_v hlavní roli VÁLEC

 Milé děti, 
kdo máte doma trochu keramické hlíny, ale po náročném dni nemáte žádnou inspiraci, navrhuji: "POJĎME (SE) VÁLET!

Inspirace jsou seřazeny od nejméně náročných po složitější až po seznámení se s umělcem válcoidních tvarů. Pokud nebudeš něčemu rozumět, ozvi se:)

Co budeš potřebovat?
keramickou hlínu, hadry (popř. noviny), podložku, kuchyňský nůž, párátko, nádobku na šlikr, fajn jsou "udělátka" pro dekoraci dortů apod., mísa (popř. to, na co jsem zapomněla).

inspiro1 - MÍSA Z FORMY (vhodné U1, popř. U2)

Najdi si doma v kuchyni nějakou mísu, jejíž tvar se ti líbí. Bude záležet na tom, zda budeš tvary skládat uvnitř mísy nebo zvenčí. Tak jako tak, dej tam hadru (popř. sáček).

Válečky skládej podle své fantazie těsně k sobě. Snaž se je mít z měkké hlíny. 

Pokud se ti nechce šlikrovat, jednu stranu zahlaď, jako na obrázku zde. Dekor z válečků pak vynikne uvnitř. 

Protože hlína se při sušení smršťuje a mísa pod ní ne, musíš sejmout svou vymodelovanou mísu skoro hned poté, co ji vymodeluješ.
z válečků si ale můžeš tvořit podle své libosti:)



inspiro 2 - NÁDOBA Z VÁLEČKŮ VOLNĚ Z RUKY (U1, popř. U2)

Můžeš modelovat nejen ve formě (jiné míse) nebo volně z ruky (tzn. uděláš dno, na které budeš postupně přidávat další válečky) + text na obr.




inspiro 3 - PŘES VÁLEC K SOŠE
Pro ty, u nichž se už jakés takés řemeslné zvládnutí předpokládá (Po2 a U2), jsou zde inspirace vyžadující např. už i jiné podpůrné pomůcky než mísy (podepření složenými papíry, různé důmyslné stojánky atd.). Mohou to být nejenom zajímavě designově řešené mísy, ale i další užitkové předměty nebo i "sošky"
Pokud nebudou válečky "jištěné" po stranách, nechte mu větší tloušťku. Nezapomeňte v patřičných místech slepovat.



Od vázy může být jen krůček k figuře. Z válečků můžete modelovat studie podle skutečnosti (viz jablko, které můžete (a nemusíte) uhladit atd. a dále povrch upravovat.



Válcovité tvary se objevují např. v tvorbě Mária Kotrby, jehož díla můžete poměrně často vidět ve veřejném prostoru. Poznáte některou jeho sochu?


Galerie dětí:


 
Výrobky od Adélky N. a Míši B. a jejího brášky



Žádné komentáře:

Okomentovat