neděle 31. ledna 2021

Domácí škola_SECESE

Milé děti,

když se řekne secese, většina si vybaví kytičkové vzory a plakáty Alfonse Muchy. Věděli jste ale, že původní znění slova secese v latině znamená oddělení, odštěpení? Tím se myslí odloučení od tradičního umění. Tento styl byl používán na přelomu 19. a 20. století, tj. kolem roku 1900. Je považován za poslední z velkých slohů.

Jaké ornamenty jsou pro secesi typické? Častými oblíbenými motivy secese byly květiny (lilie, kosatec, tulipán, leknín, máky, mečíky...), listy a stromy, mořské vlny, vlasy, žena a ženský portrét, ptáci (labutě a pávi), ale také hmyz (vážky, různí brouci a motýli). 

Proto si tentokrát do své knížky vlepíte tři motýly, na jejichž křídlech máte motivy od tří umělců té doby. Křídla můžete vybarvit a z druhé strany vymyslete a namalujte svůj vlastní motýlí vzor. Za secesní kovovou mříž pak dokreslete zahradu a motýlky do ní vlepte.

Níže se ještě podívejte na jiná díla od těchto umělců.


Pracovní listy
 
 



 

 
 

Alfons Maria Mucha

   byl český malíř a designér období secese.
 
 slavný plakát Gismonda pro herečku Sarah Bernhardtovou
 
  
Čtyři roční doby
 
 
 

Životní dílo - cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej.


 
 
 

 výzdoba Obecního domu



Rakouský malíř Gustav Klimt

Judita
Judita patří k nejdražším obrazům světa (její tržní hodnota bývá odhadována na 2 miliardy korun) a visí za pancéřovaným sklem v ostravském Domě umění. 

 


Tři věky ženy


Polibek

 



 Antonio Gaudí / Španělský architekt

Antoni Gaudí na škole svým spolužákům připadal jako blázen. Byl mlčenlivý a hodně kreslil. Nakonec se mu ale architektura stala nejen koníčkem, ale i životní vášní. Sagrada Familia, celým názvem Temple Expiatori de la Sagrada Familia (česky Chrám Svaté rodiny) je jeho nejznámějším architektonickým počinem. Stavbě doslova zasvětil svůj život a celých 43 let života. Během té doby odmítl i několik prestižních nabídek, jako například z New Yorku. Mnozí ho popisovali jako zádumčivého člověka, což se mu nakonec i stalo osudným. Neslyšel blížící se tramvaj a kvůli jeho tehdejšímu vzhledu ho kolemjdoucí považovali za tuláka. 


Sagrada Família


Casa Mila


 

Park Güell 

 V roce 1900 dostal Antoni Gaudí zakázku od svého mecenáše a celoživotního přítele Eusebi Gülla navrhnout rodinné sídlo s výhledem na moře.  Gaudí do projektu schodiště, teras a sloupů zakomponoval potrubí, které odvádělo dešťovou vodu. Při odtékání se voda čerpala tlamou salamandra, který se stal jedním z nejznámější symbolů parku. Gaudího hlavní myšlenkou při výstavbě zahrad bylo to, aby dílo splynulo s okolím a přírodou v jeden celek.

ÚKOL: podobně jako Gaudí ozdob tělo ještěrky "mozaikou" (koláží)






secesní oděvy

 
 

 Gaudí:




První secesní motýlci z online hodiny:
 
Robin
Ben

Štěpánka

Sebík





Žádné komentáře:

Okomentovat